Waar gaat de workshop over?

Bekijk voor je verder gaat eerst de video hieronder.
Wat werd er verteld in de video?
De eland en de beer kwamen elkaar tegen in het midden van de burg. Ze wilden beiden naar de andere kant. Wanneer ze elkaar kruisten begonnen ze een ruzie over wie er het eerst naar de overkant mocht. De wasbeer en het konijn wilden ook naar de overkant van de brug, maar werden al snel op een kwade manier door de eland en de beer terug gestuurd naar het begin van de brug. De wasbeer en het konijn namen op een simpele manier wraak waardoor de eland en de beer niet verder konden en naar beneden vielen. De wasbeer en het konijn kwamen elkaar nadien terug tegen op de brug. Zij konden ook niet verder omdat ze in elkaars weg stonden. Hierop vond de wasbeer een gemakkelijke oplossing: hij bukte zich zodat het konijn met een kleine sprong over hem kon springen en zo zonder problemen de overkant kon bereiken.
De video toont aan dat het hebben van respect voor elkaar vaak meer problemen oplost dan wanneer je een foute, onbegripvolle houding hebt tegenover de ander.
Wat je zag in de video was een bijzondere levensles dat de dieren jullie wilden meegeven:
Een levensles? Wat is dat?
Er bestaat geen duidelijke definitie voor wat een levensles nu juist is maar toch komen we ze dagelijks tegen. Een levensles is een soort les dat je leert uit ervaringen, uit fouten die je hebt gemaakt, uit ongeluk of net uit goede dingen zoals hoopgevende momenten.
Een levensles is een les die je niet op school kan leren maar die je leert door het 'leven'.




Tegelwijsheden
Herkennen je de bovenstaande afbeeldingen? Dit zijn tegelwijsheden.
Wat?
Een tegeltjeswijsheid is meestal een spreekwoord of gezegde dat op een wandtegel zoals hierboven te zien is. Op zo'n tegels staat vaak een lerende, mooie, hoopgevende boodschap in de vorm van een spreekwoord of gezegde.
Doel?
De bedoeling van tegelwijsheden is de lezer iets bij te leren. Levenslessen zijn dus vaak de boodschap die te zien is op zo'n tegels.
De tegel?
De tegels hebben een eigen kleur en vorm. Vaak zijn de tegels wit en hebben ze delftsblauwe letters en versieringen. Delftsblauw is een bepaald soort blauw dat bekend werd in 'Delft', dat is een gemeente in Zuid-Holland.
De tegels zelf, maar dat kan je niet goed zien op de foto's, zijn 'faience'. Dat is een soort van aardewerk, gesteente zoals klei, dat in de oven wordt gebakken. Na dat de tegel gebakken is, wordt er een witte laag tinglazuur (bepaald materiaal) over gebracht. Dit lijkt heel hard op porcelein maar is veel goedkoper. De teksten op de tegels staan vaak in een cirkel of in een rechthoek omringt door versierde randen met de blauwe krullen en bloemen.
Voorbereidend onderzoek:
Nu ga je zelf opzoek naar bestaande tegelwijsheden. Zoek dit in google en bekijk enkele afbeeldingen van tegelwijsheden. Schrijf hieronder een tekstje van een tegelwijsheid dat je op het internet hebt gevonden. Veel succes!